Een medehuurder heeft dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Zo bent u als medehuurder bevoegd om zaken aan ons door te geven of te melden. Ook kunt u in het geval van het overlijden van de hoofdhuurder als medehuurder in de woning blijven wonen. Als u niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan, dan dient u zelf een medehuurderschap aan te vragen. We spreken in dat geval van een contractueel medehuurderschap.
Er zijn een tweetal voorwaarden verbonden aan het medehuurderschap:
In het geval van een huwelijk of een geregistreerd partnerschap is het niet nodig om het medehuurderschap aan te vragen. In dergelijke gevallen bent u volgens de wet automatisch medehuurder. Let op: u dient wel te allen tijde het huwelijk of geregistreerd partnerschap aan ons door te geven zodat wij het huurcontract kunnen aanpassen.
Als u aan de reeds opgesomde voorwaarden voldoet, dan kunt u het formulier medehuurderschap invullen. Bij het invullen van het formulier wordt gevraagd om de volgende documenten in te scannen en te uploaden:
Als medehuurder is het noodzakelijk dat u zich direct inschrijft in de Basisregistratie Personen. Bij de inschrijving dient u een bevestigingsmail of een bevestigingsbrief van ons mee te sturen.
Voldoet u nog niet aan de voorwaarden van medehuurderschap, maar wilt u wel graag medehuurder worden? Wij adviseren u om zich in te schrijven op het betreffende adres bij de gemeente en gezamenlijke rekening opent samen met de hoofdhuurder.
Kinderen komen volgens de wet niet in aanmerking voor medehuurderschap. Van kinderen wordt verwacht dat zij op een gegeven moment uit huis gaan. Er is daarom geen sprake van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. Wim, er is 1 uitzondering: als het kind 35 jaar of ouder is en onafgebroken bij zijn ouders woont. Dit stond niet op de website van de woningstichting. Wil je dit er wel bij?