Huisbewaring

Bent u voor een langere periode weg? Bijvoorbeeld voor een studie of baan in het buitenland? Dan kunt u in deze periode de woning onderverhuren aan een derde. Op deze manier blijft uw woning bewoond, maar kunt u na terugkomst weer in uw eigen huis terecht. Dit wordt huisbewaring genoemd.

Naast een studie of baan in het buitenland zijn er ook andere situaties waarbij u gebruik kunt maken van huisbewaring. Wij zetten voor u op een rij welk bewijsstuk u in een specifiek geval nodig heeft en aan ons dient te verstrekken.

Situatie huisbewaring

Benodigde bewijsstukken

Ik ga voor een langere periode naar het buitenland in verband met een baan of studie

Een verklaring van uw werkgever of onderwijsinstelling

Ik zal voor een langere periode in een ziekenhuis, verzorgingshuis, verpleeghuis, revalidatiecentrum of een soortgelijke locatie verblijven

Een verklaring van een medisch specialist

Ik ga op wereldreis

Een kopie van uw ticket of reisdocument

Ik moet voor een bepaalde tijd in detentie

Een kopie van de gerechtelijke uitspraak

Ik ga proef samenwonen

Een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) van het adres waarop u gaat proef samenwonen

Huisbewaring en huurprijs

Bij het bepalen van de huurprijs dient u de volgende richtlijnen in acht te nemen.

  • Als er sprake is van een woning zonder stoffering en meubilering, dan kunt u maximaal de bruto maandhuur die u aan ons betaalt afspreken;
  • Als er sprake is van een gestoffeerde woning (met bijvoorbeeld vloerbedekking en gordijnen), dan kunt u maximaal 110% van de bruto maandhuur afspreken;
  • Als er sprake is van een gestoffeerde én gemeubileerde woning, dan kunt u maximaal 125% van de bruto maandhuur afspreken.

 

Opzegging huurovereenkomst onder voorbehoud

Bij het aanvragen van huisbewaring, dient u uw huurovereenkomst onder voorbehoud op te zeggen. U kunt dat via het formulier huuropzegging doorgeven. Huisbewaring is een tijdelijke afspraak. De huisbewaarder kan na de periode van huisbewaring geen rechten ontlenen aan de woning. Echter, als u na de periode van huisbewaring niet bent teruggekeerd naar uw woning, dan wordt uw huurovereenkomst definitief opgezegd. In dat geval kan de huisbewaarder in de woning blijven wonen.

Terugkomst woning 

Keert u alsnog terug naar uw woning? Dan dient u in dat geval zo snel mogelijk na terugkeer, uiterlijk binnen vijf werkdagen, contact met ons op te nemen zodat de huuropzegging vernietigd wordt.

Regels huisbewaring

Er zijn een aantal regels waar u bij huisbewaring rekening mee dient te houden. Wij verwijzen u in dit verband door naar overzicht regels voor huisbewaring. In dit overzicht ziet u waar u bij huisbewaring rekening mee dient te houden. Zo kunt u bijvoorbeeld maximaal één jaar gebruikmaken van huisbewaring. Voor overige regels omtrent de in- en uitschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) kunt u contact opnemen met gemeente Culemborg.

Aanvraagformulier huisbewaring

Via het aanvraagformulier huisbewaring kunt u een aanvraag indienen voor huisbewaring. Let op: u dient rekening te houden met de verwerkingstermijn! Uw aanvraag dient één maand voordat u de woning verlaat bij ons binnen te zijn. Wij streven ernaar om uw aanvraag binnen 5 dagen te verwerken. Bij afwijzing ontvangt u schriftelijk bericht van ons. Bij goedkeuring zullen wij u bellen om een afspraak te maken om de overeenkomst tot huisbewaring te ondertekenen. 

Log in

Registreren

terms & conditions