Inschrijving en reageren op woningen

U bent op zoek naar een huurwoning. Welke stappen u bij ons moet doorlopen bij het vinden van een geschikte woning tot aan het ontvangen van de sleutels van uw nieuwe eigen woning, leest u hieronder.

Wim: mijn advies is om een korte instructievideo te maken van de te doorlopen stappen.

Inschrijving als woningzoekende

Om te kunnen reageren op beschikbare woningen van ons dient u zich in te schrijven als woningzoekende op de website X. De kosten voor een inschrijving zijn bij ons eenmalig € X. Vervolgens betaalt u jaarlijks verlengingskosten ten bedrage van € X. U bouwt inschrijfduur op vanaf het moment van inschrijving.

Inkomensverklaring

Bij de aanbieding van een woning wordt het inkomen getoetst aan de hand van een inkomensverklaring. Zonder een inkomensverklaring kunnen wij geen sociale huurwoning aan u toewijzen. Zorg ervoor dat u, voordat u reageert op een woning, over een inkomensverklaring beschikt. Wij accepteren enkel de meest recente inkomensverklaring. Wij maken geen berekening op basis van het huidige inkomen. Een inkomensverklaring vraagt u digitaal aan bij de Belastingdienst. Raadpleeg hiervoor Mijn Belastingdienst of neem telefonisch contact op via het telefoonnummer 0800-0543. U dient uw Burgerservicenummer bij de hand te houden.

Als uit de inkomensverklaring blijkt dat uw inkomen niet passend is voor de woning, dan volgt er een afwijzing. Let op: neem het inkomen op de inkomensverklaring over bij de inschrijving bij X. Via de website van X bieden verschillende corporaties woningen aan. Dat betekent dat het toewijzingsbeleid kan verschillen. Als u vragen heeft over ons toewijzingsbeleid, neem dan contact op met de afdeling X via het telefoonnummer X of stuur een e-mail naar X.

Reageren

Via de website X kunt u dagelijks reageren op ons actuele woningaanbod. Bij een reguliere aanbodwoning, wordt een selectie van kandidaten gemaakt op grond van het inkomen, de huishoudsamenstelling en de inschrijftijd. Als de kandidaat voldoet aan de inkomenseisen, de huishoudsamenstelling en de langste inschrijftijd heeft, dan wordt aan hem of haar de woning aangeboden. Overigens hebben wij in ons aanbod ook lotingwoningen. Voor de lotingwoningen is inschrijftijd niet van belang. Uw inschrijfnummer is als het ware uw lotnummer.

Eerste kandidaat

Bent u de eerste kandidaat? Dan krijgt u een voorlopige aanbieding van de woning. Bij een voorlopige woningaanbieding vragen wij altijd om een inkomensverklaring. Een inkomensverklaring vraagt u digitaal aan bij de Belastingdienst. Raadpleeg hiervoor Mijn Belastingdienst of neem telefonisch contact op via het telefoonnummer 0800-0543. Uw inkomen wordt aan de hand van de inkomensverklaring gecontroleerd. Als de gegevens kloppen, dan kunt u de huurovereenkomst tekenen. Als wij niet of niet tijdig gegevens aangeleverd krijgen van u, dan wordt de woning aangeboden aan de volgende kandidaat.

Woning accepteren en huurovereenkomst tekenen

Als uw gegevens in orde zijn en u zelf ook graag in de woning wilt gaan wonen, dan is het tijd om een afspraak te maken voor het tekenen van de huurovereenkomst en de sleuteloverdracht. Tijdens de sleuteloverdracht ontvangt u een uitgifterapport van de woning, zodat u weet in welke staat u de woning accepteert. Na ontvangst van de huur van de eerste maand krijgt u de sleutels en bent u officieel de huurder van uw nieuwe woning.

Log in

Registreren

terms & conditions